sKARTA- nový systém výplaty sociálních dávek

22.06.2012 10:45

 Od 1. 7. 2012 startuje nový systém administrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti, a to prostřednictvím sKARTY.

Kartu obdrží občané, pobírající např.: 

příspěvek na péči, příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, dávky v hmotné nouzi, dávky pro osoby se zdravotním postižením, podporu v nezaměstnanosti,... Karta není určená pro výplaty důchodů a nemocenské.

Funkce:

identifikační: na sKartě bude uvedeno její číslo, jméno a příjmení držitele, identifikační číslo v systému ministerstva a platnost karty. V případě speciální karty, která bude sloužit jako průkaz osoby zdravotně postižené (TP, ZTP, ZTP/P), zde bude navíc fotografie držitele, stupeň zdravotního postižení a datum narození.

platební: bude možné s ní platit v obchodech, vybrat dávku z bankomatu České spořitelny nebo přeposlat peníze na osobní účet.

autentizační: v budoucnu umožní ověření držiteli karty na dálku.

Kdy a kde ji získám:

sKARTU postupně od července do prosince bude vydávat Úřad práce. Pokud již pobíráte jakékoli dávky, vyčkejte, až Vás Úřad práce ČR vyzve k převzetí karty. Kartu si vyzvednete na příslušném úřadu práce a PIN kód Vám poštou zašle Česká spořitelna.

Výhody:

Pro dávky nemusíte chodit na poštu nebo na úřad. Prostřednictvím karty je možné dávky čerpat v bankomatu nebo přímo platit v obchodech. Není třeba mít obavy ze zráty hotovisti. Stačí, když kartu v případě ztáty nebo krádeže zablokujete.  

Poplatky:

Vydání karty jedenkrát za 4 roky je zdarma. Výběr z bankomatu jednou za měsíc je zdrama, každý další výbě 6,- Kč. Vyrobení náhradní karty činí 240,- Kč.

 sKarta základní     sKarta speciální

 

Zpět

Vyhledávání

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

created by Kemal